Kategorier

Superbären som måste finnas i din kost

Superbären som är bra för din hälsa – Vilka är dem egentligen?

Vi vet alla om att dem flesta bären är mycket goda och innehåller många nyttiga ämnen (förutom dem dödliga).

Men vad innehåller då dem olika bären? Vilka är bäst att äta just för dig?

På Instagram berättade jag om det lilla röda bäret Gojibäret under vår ”Visste du att….” för att ta upp sådant som man kanske inte tänker på eller bara för att det finns så mycket där ute i världen som man inte vet om.

Hur som helst; Jag tänkte inte bara skriva om gojibär idag utan helt enkelt guida dig genom hela 5 stycken av våra superbär för att du skall få en övergripande koll på vad dem innehåller.

Något som alla superbären har gemensamt är att dem är så kallade nygamla folkmediciner för deras höga innehåll av antioxidanter, vitaminer och fibrer.

1. Gojibär

gojiberries

Gojibär är våran lilla röda oslipade diamant. Gojibär härstammar ursprungligen från Asien, Kina. Där är den mycket populär just för dess höga innehåll av läkande ämnen och antioxidanter.

Gojibäret innehåller mer betakaroten än morötter. Betakaroten gör huden frisk och vacker, perfekt inför sommaren.

 • Mycket rik på antioxidanter
 • Högt innehåll av fiber
 • Innehåller mer c-vitamin än en apelsin (!)

Gojibär innehåller väldigt mycket c-vitamin vilket är bra att konsumera för att förebygga mot förkylningar, trötthet och utmattning. C-vitamin underlättar även för kroppen att ta upp järn i maten.

Det röda bäret är innehåller också mycket fiber, vilket vi vid det här laget har förstått är bra för att sätta igång magen. Men fibrerna är även till för att skapa mättnadskänsla och har en viktig del i att hålla blodfettnivåerna så låga och stabila som möjligt.

Tips! Tillsätt 10g gojibär i din smoothie, yoghurt eller kvarg. Ett perfekt sätt att få i sig detta superbär.

2. Acai

acai

Acai är ett bär som funnits sedan urminnes tider, men det är inte förrän nu som populariteten slagit igenom och bäret fått den uppmärksamhet som det förtjänar.

Det blåbärsliknande bäret härstammar från Amazonas och klassas som ett av alla superbär. Den mörklila färgen kommer från antocyaniner, vilket är det färgämne som även finns i björnbär, blåbär och hallon.

Dessutom innehåller acai resveratrol, även om det är i små mängder. Resveratol är en antioxidant som bland annat finns i skalet på röda vindruvor, den fungerar som ett skydd mot bakterier och olika svampar.

Det finns mycket av bärets innehåll som tyder på att acai är gynnsamt för immunförsvaret och kan minska inflammationer i kroppen.

 • Mycket rik på antioxidanter
 • 6 gånger mer antioxidanter än blåbär (!)
 • Högt innehåll av fiber

Tips! Du bara måste smaka Celsius nya smak hallon/acai, riktigt god!

3. Tranbär

cranberry-62948_960_720

Även tranbär innehåller resveratol och precis som dem andra superbären har den sedan länge fungerat som en ingrediens i olika slags mediciner. Naturbiblioteket.se beskriver att tranbär framför allt används mot feber och urinvägsinfektioner.

Vill du få en mer grundläggande koll på tranbär så kan jag rekommendera just http://www.naturbiblioteket.se/Tranbaer.html. En mycket bra artikel som går in mer på djupet.

 • Mycket rik på antioxidanter (tro det eller ej;))
 • Bra mot urinvägsinfektion
 • Innehåller PAC (Proantocyanidiner)

Tips! Hacka ner torkade tranbär i din hemmagjorda granola.

4. Havtorn

sea-buckthorn-250270_960_720

Visste du att havtorn funnits i Sverige sedan istiden och att det finns hela 7 olika arter?!

Varför du ska du stoppa i dig havtorn är för att detta superbär innehåller omega 3, 6, 7 och 9. Det består dessutom av 10 olika vitaminer och 18 aminosyror. Kan det bli bättre?

Men den främsta anledningen till att den är så populär beror på den höga omega 7-halten. Omega 7 är en fettsyra som är vanligt förekommande i olika skönhetsprodukter, då det har en förmåga att reparera huden.

 • Innehåller vitaminerna A, B, C & E.
 • Förbättrat minne pga flavonoider (https://sv.wikipedia.org/wiki/Flavonoid)
 • Mycket innehållsrik på omega 7.

5. Hallon

raspberries-1208146_960_720

Visste du att hallon heter Rubus idaeus på latin? Det visste inte jag heller, men nu vet vi ;).

För många är hallon en av sommarens största njutningar. Men förutom att hallon är väldigt gott så har det ett flertal hälsosamma egenskaper.

Även om det är svårt att slå smaken av färska hallon, så är kan dem med fördel både frysas och torkas utan att förlora sina näringsämnen.

Hallon är fullproppat med fibrer, vitaminer och mineraler som din kropp behöver för att hålla sig frisk.

 • Kalcium som bidrar till skelettets utveckling och tillväxt
 • Kalium som ska ha en positiv inverkan på blodtrycket
 • Mycket innehållsrikt på c-vitamin

Listan kan göras lång. Men sammanfattningsvis så är mitt råd att få med hallon i din kost, det är ett alldeles för gott och hälsosamt bär att gå miste om!

Summa sumarum så får dessa superbär dig att må bättre.

Har du några tips på hur dessa superbär kan användas? Eller har du kanske ett annat favoritbär som du vill lyfta fram? Kommentera och dela gärna med dig av dina tips!

Dela gärna artikeln med dina vänner:
Share on FacebookShare on Google+Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Om författaren:

Mikael Pettersson är försäljningsansvarig på Styrkafamiljen. Som föredetta ishockey-spelare har han stort intresse för hälsa och fitness.

Här på bloggen får du ta del av hans recept och annat smått & gott från sina års erfarenhet av träning och kost.

30 dagars nöjdhetsgaranti
24h svarsgaranti av din online-PT
Styrkafamiljen Vit Logotyp