Kategorier

Vad händer med kroppen när du dricker dessa energidrycker?

Energidrycker har haft en explosivartad tillväxt dem senaste åren. Inte allra minst i fitnessindustrin, mycket tack vare aktörer som Nocco och Celcius med sina hälsosammare egenskaper.

En stor faktor har varit sociala medier där både Nocco, Celsius, Red Bull och andra märken har använt sig mycket av oss som tränar för att marknadsföra sina drycker ur ett ”hälsokontext.”

Det har även varit mycket skriverier i media att energidrycker (särskilt märken som Red Bull) skulle orsaka hjärtklappning, att det skadar kroppen och rent av skapar dödsfall.

Nu säger jag inte att man ska tro på allt man läser i dagens tidningar. Men man undrar ju helt klart vad det är vi stoppar i oss när vi dricker dessa energidrycker.

Är att sträcka sig efter en energidryck för att orka med eftermiddagen eller ett tungt träningspass verkligen en så bra idé?

Varför dricker vi alla dessa energidrycker?

Jag kan bara utgå från vad jag tror, och givetvis varför jag väljer att dricka en Nocco t.ex. innan mitt träningspass.

I stor utsträckning tror jag det handlar mycket om vad som är populärt eller inte just i tiden.

Ta tillbaks tiden bara 4-5 år, då fanns inte ens Nocco, Celsius, Heat osv. Utan ville man ha en energidryck så var det Red Bull eller Powerking som gällde. Inte direkt något som var förknippat med hälsa och träning. Snarare gaming.

Om jag inte missminner mig så var det runt 2010 som den första ”hälsodrycken” kom till Sverige i form av Celsius. det var iallafall då den började florera på alla gym och hälsobutiker. Någonstans där skulle jag vilja påstå att en ny era inom träningsvärlden började.

Många är trötta efter jobbet och behöver bli pigg och få en ”kick” innan träning, helt enkelt för att klara av passet eller för att ens orka ta sig till gymmet.

Det finns många olika sett att bli pigg på. Bland annat PWO, kaffe och just energidrycker.

Den gemensamma nämnaren är just koffeinet. En del får i sig det via sitt kaffe, vissa intar PWO (Pre-Workout) och väldigt många dricker en energidryck inför sitt träningspass.

Många upplever något som kallas för placebo. Det är oftast vanligt för många av oss som tar någon form av kosttillskott.

Ta mig inte fel. Ibland kan det vara att just uppnå placebo som får oss att tagga till eller får oss att göra ett bra träningspass. Jag själv dricker nästan alltid en Nocco innan mina träningspass och det är inte för att det ”hjälper” i sig eller för att jag kanske blir piggare. Utan det har blivit lite av en grej, att när jag ska träna ”behöver” jag en Nocco för att komma igång.

Sedan skadar det inte att Nocco är väldigt gott!

Man skulle kunna säga att jag skapat ett beteende.

Att innan varje träning behöver jag ta mig en energidryck för att komma i rätt ”state of mind”. Det går att diskutera om detta är en bra sak eller inte, och jag är säker på att vissa inte håller med mig men jag vill påstå att så länge detta beteende får dig att träna så har den gjort sitt syfte.

Så vad händer egentligen med kroppen när du dricker dessa hälsodrycker?

Koffein

Jag vill inleda med en kommentar från doktor.com som kort och effektivt får fram sin poäng gällande energidrycker och alla rubriker om att det skulle orsaka dödsfall.

Den största risken med att dricka kaffe eller te är förmodligen överdosering av koffein. En dödlig dos koffein motsvarar omkring 100 koppar kaffe.
-Doktorn.com

Med andra ord, det tidningarna missar att nämna är att personen i fråga troligtvis druckit en enorm mängd energidrycker på kort tid för att det tragiska ska inträffa.

Faktum är att koffein har många positiva effekter som är bra för din hälsa.

Den rekommenderade dagliga maxdosen för koffein ligger på ungefär 400mg koffein för vuxna människor. Nocco och Celsius har ett innehåll på 180mg respektive 200mg koffein och den rekommenderade dosen är 2-3 burkar per dygn.

Vi alla vet att man blir piggare och mer alert av koffeinet men vad har det för påverkan på kroppen?

Eftersom koffeinet ökar energin så ökar också ämnesomsättningen. Det finns studier som visar att om man förtär minst 100mg koffein så kan man öka fettförbränningen upp till 3-4%.

Studier visar på att koffein kan minska risken för att få levercancer samt mun- och halscancer.

En studie från Harvard School of Public Health kom fram till att två till fyra koppar kaffe om dagen kan minska risken för självmord hos vuxna. Samt en nyare studie som visar på att 200mg koffein dagligen kan förbättra ditt långtidsminne.

Sammanfattningsvis, du behöver inte vara rädd för koffein eller ha dåligt samvete för att du dricker kaffe som allt fler verkar få p.g.a. bilden media ger oss av koffein och energidrycker.

Grönt te

Det finns mängder av tesorter som dricks världen över, men grönt te är nog det te som slagit igenom allra mest.

Grönt te är ett utmärkt alternativ för dig som kanske inte gillar kaffe med tanke på att den innehåller allt från 35-100mg koffein (det beror på hur länge ditt te har fått legat och dra i det heta vattnet).

Det är även en väldigt bra källa på antioxidanter som heter catechins, som är bra bl.a. för viktnedgång och ditt immunförsvar.

Men innan du springer till närmaste affär och köper hem ett bagage fullt med grönt te-extrakt så vill jag nämna att för att du ska uppnå en effekt av fettförbränning som kräver det en dosering av ungefär 400mg av ECGC (den mest aktiva catechinen), vilket motsvarar 4-5 koppar starkt bryggt grönt te.

Och de förutsätter även att du är relativt känslig för koffein. Så är du en person som slänger i dig 2-3 koppar kaffe varje dag så minskar effekten av detta ganska drastiskt även där.

Taurin

Taurin är en aminosyra som dem flesta kopplar till just koffein, en extremt vanlig tillstats i både energidrycker och vissa kosttillskott. Taurins funktion är att den vidgar blodkärlen och ger ett större blodtillförsel vilket påverkar prestationen.

3 populära hälsodrycker på marknaden

1. Nocco

Svensk NOCCO Citron

Nocco; Den nya hälsodrycken som tagit över Sverige.

Jag är mäkta imponerad över vilken resa Nocco faktiskt har gjort, No carbs company etablerades 2014 så dem är faktiskt relativt nya på marknaden. Så på cirka två år har dem alltså gått från nykomlingar till ledande på marknaden.

Det som jag tycker Nocco har lyckats bra med är att dem har fått ett familjärt ansikte utåt via Linus Carlén. Nästan alla inom träningsvärlden vet vem det är eller har hört talas om honom, antingen för hans prestationer tillsammans med Mikael Hollsten eller för dem uppoffringar han gjort i jakten för att nå sin drömkropp.

Det som också särskiljer Nocco från dem andra hälsodryckerna är att dem har BCAA i sin dryck. Dem har dem essentiella aminosyrerna l-leucin, l-valin samt l-isoleucin. Alla dem aminosyror fungerar så att dem ökar proteinsyntesen, det är just l-leucin som är vetenskapligt bevisat som ökar proteinsyntesen allra mest. Därav uppdelningen BCAA 4:1:1 (3000mg).

Jag föredrar verkligen Nocco, dem har många goda smaker till skillnad mot många andra men favoriten är helt klart Jordgubb & Rabarber, den utan koffein.

2. Celcius

celcius energidryck

Celsius är precis som jag nämnde tidigare början på eran av hälsodryckerna i Sverige.

Celsiusfamiljen består av 8st olika smaker med både kolsyrat och icke kolsyrat. Något som Celsius själva marknadsför är att drycken innehåller vitaminer, grönt te, ingefära, guarana och koffein. Deras blandning av dessa ingredienser har tagits fram i syftet av att höja kroppens ämnesomsättning med hjälp av naturliga ingredienser.

Min känsla är dock att Celsius börjar försvinna mer och mer från individens top of the mind, Celsius är inte längre det självklara valet. Dem börjar tappa mark mot övriga konkurrenter, man märker t.ex. av det på gymmen där fler och fler gymägare-kedjor byter ut just Celsius mot Nocco.

Dem pratade väldigt länge om att det skulle komma nya smaker men det var bara massa snack.. Inte förrän nu några år senare har dem iallafall lanserat två nya smaker i form av Päron och Hallon/Acai vilket jag personligen tycker smakar helt okej!

Min favoritsmak är helt klart Cola alla dagar i veckan.

3. Monster

Monster Energidryck - Absolutely Zero Ultra

Nu förväntar jag mig nästan att bli sågad för att jag tar upp den här. MEN; Monster har verkligen lyckats med sin senaste lansering, Absolutely Zero. Dem är riktigt goda!

Monster i sig är väl ingen välkänd hälsodryck inom träningsvärlden, utan kopplas mer ihop med gamers och extremsporter såsom freestyle motocross, roadracing & formel 1. Monster har ju alltid haft sin standarddryck som påminner om Red Bulls, en vanlig och en utan socker samt några specialsmaker.

Men det var under 2015 som dem lanserade tre nya smaker, och tre helt nya burkar som jag tror var meningen till utseendet att locka till sig fler tjejer att förtära just Monster. Där deras ”zero sugar, zero calories” fick ta stor plats i kommunikationen också.

Dem tog fram smakerna Ultra Sunrise som påminner lite om Fanta, Ultra Red som påminner lite om vilda bär samt Ultra (den vita) som jag personligen tycker är grym men jag har riktigt svårt att sätta fingret på vad den smakar!

Dela gärna artikeln med dina vänner:
Share on FacebookShare on Google+Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Om författaren:

Dan Andersson är VD för Styrkafamiljen och har en bakgrund som personlig tränare och massör sedan 2012. Här på bloggen delar han med sig av den kunskapen han har samlat på sig under åren.

Läs fler artiklar från Dan
30 dagars nöjdhetsgaranti
24h svarsgaranti av din online-PT
Styrkafamiljen Vit Logotyp