Kategorier

Min upplevelse av OCR European Championship 2016

Som många av er kanske vet så åkte jag ner till Nederländerna för att delta i tidernas första Europeiska Mästerskap (EM) i den sjukt snabbt växande sporten OCR (Obstacle Course Race).

Till att börja med så kan jag erkänna att banan var sjukt mycket större och svårare än jag hade förväntat mig, trots att det var EM, vilket jag tycker var bra för EM ska vara långt ifrån lätt!

En recap av några hinder på OCR EM

Bara ca 2 km in i banan så kom jag till den lerigaste åkern jag någonsin sett där de hade grävt stora vallar med vatten/lerpölar emellan som man skulle ta sig igenom så snabbt man kunde utan att slösa för mycket kraft (då det var i början av banan.)

Då min starkaste sida i hinderbanor är att klättra i bland annat rep och ringar så var jag inte ett dugg orolig för dem hindren… tills jag såg dem.

Det var oändliga meter med nät, rep och stockar som man skulle hänga upp och ner i och klättra utan att nudda marken som i sin tur bildade ännu mer oändliga meter med kö som jag tyvärr fastnade i och tappade mycket tid.

Ett nytt system i OCR för att hålla koll på placering

Det har kommit ett nytt system för att hålla koll på din placering i OCR, och ifall du klarar banan eller inte.

Du får ett armband innan start som kontrollanterna klipper för dig om det är ett hinder som du inte klarar av. Med andra ord, du får ingen andra chans och du MÅSTE klara av alla hinder felfritt rakt igenom hela hinderbanan.

Om bandet inte är kvar när man kommer i mål så man blir diskvalificerad.

Jag tycker det är en fantastisk idé då man inte kan tjäna tid på att göra ett ”straff” (t.ex. 10 armhävningar) istället för hindret man inte klarar av som du kan göra i t.ex. Tough Viking och Toughest.

Efter många leriga och backiga kilometrar så lyckades jag ändå att ta mig i mål med mitt armband i behåll och hade då klarat ALLA hinder i en brutalt fysiskt och psykiskt krävande hinderbana! Så det är jag mycket nöjd med.

Vad kunde gjorts bättre?

Jag vet att det är lätt att vara den som står vid sidan av och pekar ut alla fel någon gör, och jag har full respekt för arbetet som lagts ner för att anordna årets EM. Det var väldigt bra utfört!

Med det sagt så känner jag att något arrangörerna kan göra bättre till nästkommande tävlingar är längre tid mellan de olika startgrupperna så man slipper alla dessa köer.

Köerna kostade mig personligen 40 minuter (ca 10 placeringar) i detta race…

I övrigt var det en fantastisk upplevelse som jag kommer att skriva mer om här på bloggen.

Är DU intresserad av hinderbanor och vill ha någon som lär dig grunderna? Tveka inte att kontakta mig genom min profilsida.

Dela gärna artikeln med dina vänner:
Share on FacebookShare on Google+Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Om författaren:

Robin Forsbacka är personlig tränare. Han deltog i OCR EM 2016, så kort sagt är han expertisområde hinderbanor & funktionell träning.

På bloggen kan du vänta dig praktiska tips kring träning, samt att du får följa med han på olika tävlingar och annat intressant.

Gå till Robins profil
30 dagars nöjdhetsgaranti
24h svarsgaranti av din online-PT
Styrkafamiljen Vit Logotyp