Att välja kreditkort

0
449

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Idag finns det många olika kortutgivare som erbjuder en mängd olika kreditkort. Det är inte alltid det enklaste att veta vad för typ av kreditkort som kan tänkas passa dig bäst. Om du vill göra det enklare för dig själv så kan du kika in på hittakreditkortet.se. Där har de jämfört en mängd olika kreditkort för att du ska få det lättare att hitta rätt kreditkort för dig. Kreditkort kommer ju dessutom idag i en mängd olika kategorier, som baseras på vad de har för förmåner. De vanligaste kreditkorten är dessa:

  • Bensinkort
  • Resekort
  • Matkort
  • Shoppingkort

Ett bensinkort är helt enkelt ett kreditkort där du får rabatt på drivmedel när du tankar din bil. De kan även komma med förmåner då du handlar andra varor.

Ett resekort, är just för dig som gillar att resa. Detta kort ger ofta bra förmåner och rabatter inom detta. Det brukar även vara en bra reseförsäkring kopplad till kortet samt att de brukar ha låga avgifter för uttag och valutapåslag.

Ett matkort är just för att handla mat med. En del stora matkedjor har egna kort de erbjuder, samt att det även finns andra kortutgivare som har dem.

Ett shoppingkort, eller bonuskort som det även kallas, är ett kreditkort som ger dig bonus och rabatter då du handlar olika saker.

Olika betallösningar

Kreditkort och betalkort är ofta kopplade till en viss betallösning. I Sverige är det främst Visa och Mastercard, samt att även AMEX förekommer. Dessa betallösningar är så att säga globala och fungerar därmed både i Sverige och utomlands.

Vilket kreditkort ska du välja?

När du ska välja ett kreditkort, så är det bra att fundera på vad det är du vill använda det till mest. Det för att få rätt sorters förmåner. Sedan är det även bra att fundera på hur hög kreditlimit du behöver, samt jämföra olika villkor, räntor samt om det finns räntefria dagar. Det är även bra att kolla om kortet har årsavgift eller inte.

Dina köpvanor är vad som styr inom vilken kategori du så att säga hamnar. Du som shoppar mycket har då mest nytta av ett shoppingkort till exempel. Så, fundera på hur du vanligtvis använder dina pengar. Om du ändå alltid köper en viss sak för dem så kan det vara bra att ha ett kreditkort som ger dig bonusar, rabatter och förmåner inom just detta.

Vad krävs för att få ett kreditkort?

För att kunna ansöka och få ett kreditkort, så måste du uppfylla ett visst antal krav. Vad det är för krav, det kan variera mellan olika kortutgivare. Dock har de alla gemensamma grundkrav. Dessa krav finns alltså alltid, var du än söker. Det första kravet är att du är 18 år eller äldre, alltså myndig. Dock finns det vissa som har kravet på att du ska vara 20 år eller äldre.

Ett annat krav som alltid finns, är att du ska ha någon form av inkomst. Sedan kan det variera vad de accepterar. Vanliga inkomster är lön, bidrag, pension med mera. Det kan även vara så att du måste ha en viss årsinkomst för att få ett visst kort.

Det brukar även finnas krav på att betalningsanmärkning saknas. En del kan dock förbise detta, om manuell handläggning sker.

Sista kravet är att du har en godkänd kreditprövning. Enligt svensk lag måste det alltid göras en kreditupplysning på den som ansöker om kreditkort eller ett lån.

Ett kreditkort kan vara bra att ha

Bara för att du har ett kreditkort, så innebär det inte att du måste använda det varje månad om du inte vill. Det kan vara skönt att bara veta att du har tillgång till extra pengar om det skulle behövas, till exempel om kaffemaskinen går sönder och du behöver köpa en ny kaffebryggare helt plötsligt. Du bör dock då välja ett kreditkort utan årsavgift, så att det är så att säga gratis att äga. Om du är en flitig kreditkortsanvändare så kan det fungera väl med ett kort som har en årsavgift. Fördelarna med att ha ett kreditkort är många. Du kan själv välja när och hur du vill använda det. Du bestämmer även själv om du ska delbetala köpen eller betala in hela summan månaden efter. Ett kreditkort ger dig en bra trygghet, både då du använder det, eftersom det är säkra köp, samt tryggt att veta att du har pengar om något oväntat inträffar.