Få till en sund livsstil med ekonomisk hållbarhet

0
15

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Vi vill kunna leva med mer ekonomiskt utrymme, unna oss lagom och klara av hushållets utgifter med marginal. Det finns fyra viktiga områden att fokusera på och det är livsmedel, transport, lyxkonsumtion och boende.

Att bli ekonomiskt hållbar innebär att en budget eller ett inköp ska vara smart och hållbart på sikt. Att tänka steget längre och då både med tanke på miljön och ekonomin. Handla mindre, jämför lån, försäkringar och elbolag och så vidare.

Ta kontrollen över din ekonomi

  • Se över hushållets budget. Jämför kostnader med tillförlitliga källor på nätet. Fundera på ifall något går att skära ner eller ta bort. Minimera onödiga kostnader såsom vissa nöjen, eventuella köp av prylar du inte behöver.

  • Logga in på internetbanken och titta på hela månadens inköp. Skriv upp ifall något hade kunnat tas bort till kommande månad. Inför kassabok och testa fylla i precis alla utgifter under en månad så blir det mer synligt vart pengarna går.

  • Laga mat hemma och gör matlådor. Det minska matsvinnet och gör att vi använder oss av all omat utan att behöva slänga. Bra både för ekonomin och miljön.

  • Spara tid och pengar genom att skriva inköpslistor och planera dina matinköp. Skriv exempelvis en inköpslista efter en veckomatsedel och lär dig vad saker och ting kostar. Hitta de lägsta priserna och handla där de finns.

  • Se över hushållets lån. Räkna på kostnaden för dessa, se över kostnader och jämför lån för att se ifall du får lägre ränta och därmed lägre månadskostnad. Kanske du hittar en möjlighet att ta ett samlingslån som samlar ihop dina lån och krediter till ett större lån men med förhoppningsvis lägre ränta totalt. Titta även på eventuella bolån och vilken ränta du har där. Är det läge att binda för att säkra en lägre ränta?

  • Se över ditt elbolag, är det bäst och billigast eller finns det alternativ? Jämför, byt, säkra.

  • Gå igenom hushållets alla avtal. El, tv, telefon och övrigt. Går det att ringa billigare, behöver du alla kanaler, och finns det något som går att ta bort?

  • Vad har du för transportkostnader och vad kostar era fordon? I Skatt, försäkringar och drivmedel. Läge att byta bil till någon med mindre skatt, ellerbtill någon billigare för att minska billånet. Finns det möjligheter att samåka eller att åka kollektivt?

  • Spara på energiförbrukningen. Släck lampor där du inte vistas, byt till LED-lampor och solljus, sänk inomhustemperaturen med ett par grader, Elda ifall möjlighet finns så slipper värmen arbeta så hårt på vintern. Dra ur kontakten till hushållsmaskiner som inte används, tvätta med full tvättmaskin, använd economiprogrammet på diskmaskinen eller handdiska istället för att använda den, undvik den stora energitjuven torktumlaren, låt tvätten lufttorka. Allra fräschast på sommaren då tvätt kan luftas ute och därmed samlat på sig en frisk känsla.

  • Sätt upp ett sparande! Öppna sparkonto och skapa en stabil rutin genom att lägga undan litegrann varje månad. Vanliga sparkonton ger ingen ränta så stsa på en lite del i fonder dom har chansen att växa på sikt.