Fixa en perfekt Jul med familjen

0
503

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Julen är en av Sveriges mest omtycka högtider. Den är fylld av förväntningar och drömmar om kalla, mysiga dagar där traditionen styr många av aktiviteterna. Majoriteten av familjerna har barn och för dem är Julen extra viktig, inte bara för julklapparnas skull utan för att hela den tiden är fylld med spänning och magi. Så upplever oftast barn det.

Att fixa en perfekt Jul låter kanske lite svårt men det behöver inte vara det. Koncentrera dig främst på att skapa en lugn miljö där alla trivs i. Har du småbarn ska du definitivt satsa på att behålla den vardagliga rutinen så gott det går för att slippa kaos.

Sist men inte minst se till att laga utomordentligt god mat. Mer om den finner du under nästa rubrik.

Något extra viktigt att ha i åtanke är alltid ha en skål fylld med julgodis på bordet. Det är ett hett tips för en lyckad Jul.

Tips och tricks

Maten står i centrum för julfirandet. Så är det bara. Vill du skapa en perfekt högtid så är det maten du ska lägga fokus på.

Vad står det högst upp på listan? De traditionella rätterna tar sin värdiga plats. Doftande köttbullar och precis lika välsmakande prinskorvar är de två absoluta måsten för alla svenskar. Dessa kombineras alltid väl med gott kokt potatis, inte för mjöligt och inte för hårt kokt.

Inlagda silen tillhör julen tillsammans med julskinkan griljerad med honung och goda kryddor. Gravade laxen är enkel att fixa ihop till buffén bara du börjar i god tid.

Krossade rödbetor med brynt smör är en favorit som läggs precis bredvid de varma köttbullarna. Tillsammans med en ljuvlig Janssons frestelse gör dem högtiden värd att vänta på.

Lutfisken är en klassiker som många rynkar nästan åt. Men sanningen är att den smakar fantastiskt med potatis, ärtor och sås. Passar jättebra för dagarna efter Julafton då måltiden är betydligt lättare när det kommer till smak och kalorier.

Många vegetariska alternativ har blivit populära på senare år. Vad sägs om en god rödkålssallad eller grönkålsstuvning? Köttbullarna kan också komma i en vegetarisk variant för dem som valt bort köttet.

Efterrätterna har sin särskilda plats. Cremé brulée med saffran, rocky road eller den traditionella krämiga Ris á la Malta är den perfekta avslutningen för en familjemiddag.

Som du kanske redan listat ut så är det perfekta tipset för en perfekt Jul är maten! Se till att tillaga den väl och med omsorg och njut av den en skön tid tillsammans.

Res iväg om Julen känns stressig

Traditionellt spenderar svenskar Julen med sin familj. Alla samlas runt julbordet och pratar framåt småtimmarna. Man träffar kusiner och släkt som man inte hunnit under året och det brukar alla må bra av.

Under senare år har det dock märkts en tendens. Många känner stress när högtiden börjar närma sig. Förklaringarna till den kan vara många. Vissa känner att allt för mycket behöver fixas och organiseras för att Julen ska bli så bra som möjligt. Detta gäller speciellt när stora familjer samlas.

Att köpa in julklappar åt alla kan också medföra krångel och stress.

Vad gör du om din familj gärna vill slippa allt det? Res iväg! Ja, det låter kanske lite konstigt men sanningen är att många väljer att boka in ett par hotellnätter över Julafton och dagarna som kommer därefter. Istället för att stanna hemma och fixa allt så tar du helt enkelt time off och njuter av högtiden på en annan ort.

En del utvecklar idén ännu mer och köper in en resa utomlands till varmare länder och anser det vara en passande lösning.