Styrk familjebanden med gemensamma mål

0
1331

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Vi har alla, om inte upplevt de så i alla fall läst och hört om det. Vi bliver allt mindre närvarande när vi umgås med varandra i familjen eller i vänners lag. Detta gäller såklart bara generellt, men orsaken är allt mer och mer individuell skärmtid – primärt via våra smartphones. Den bästa lösningen för mera närvaro i relationerna är oftast inte att förbjuda telefon eller liknande, även om det är bra att ha tydliga regler för barn och unga. Den bästa lösningen är däremot oftast att hitta på gemensamma aktiviteter och intressen, som familjen kan samlas omkring. Ett sätt kan vara att engagera sig i gemensamma mål och ambitioner.

Gemensamt sparande med konkret mål

De flesta familjer kan komma på gemensamma önskningar, om man skall bestämma sig för att spara ihop till något. Det kan vara ett spa-bad till trädgården eller ofta en drömsemester till ett exotiskt land. Genom att göra sparandet till ett gemensamt mål, med gemensamma aktiviteter för att nå det, skapar man ett gemensamt intresse som kan leda till närvaro. Det gäller att ha lite fantasi och skapa roliga aktiviteter omkring det. Kanske kan ni ta ett gemensamt helgarbete, för att generera pengar. Eller så kan ni tävla i vem som kan spara mest på något specifikt förbruk.

Skriv upp och synliggör målbild

För att skapa engagemang, och för att det inte bara skall bli ”då och då”, är det en bra idé att synliggöra de gemensamma målen. Man kan t.ex. sätta upp en eller flera skyltar i köket, bredvid vardagsrummets TV eller på annan plats där det bliver sett varje dag. På så sätt finns den gemensamma aktiviteten alltid i minnet. Ett annat bra sätt att skapa äkta engagemang omkring det, är att alla familjemedlemmar skriver ner målet, och samtidigt skriver varför just de gläder sig så mycket till när nu får råd till resan eller vad det nu är.